'IZUZETNO SAM POTRESEN' Predsednik Vučić pružio PODRŠKU Robertu Ficu, osvrnuo se na pretnje koje je dobio po SVOJ ŽIVOT, pa poručio iz Kotora: SLOBODA (2024)

Na samitu pod sloganom "Jedan region zajednička vizija" danas su se u Kotoru sastali lideri Zapadnog Balkana i Evropske unije. Samitu prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sa njim u delegaciji je i ministar finansija Siniša Mali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Zvaničnici iz regiona, predstavnici EU i Sjedinjenih Američkih Država razmatraće Plan rasta za Zapadni Balkan.

Predsednik Srbije se obratio medijima i odgovorio na sva njihova pitanja.

- Doneće dobar rezultat za naše građane i u smislu veće stope ekonoskog rasta i ubrzanja trgovine i uslugama i kapitalom. Otvaranje novih mogućnosti za otvaranje investicija i to donosi ogromnu korist. Razgovarao sam i sa američkim predstavnikom O'Brajanom o svim važnim pitanjima i svega što sledi posle usvajanja rezolucije o Srebrenici - rekao je predsednik.

Vučić je odgovorio i na primedbe nekih o njegovom govoru koji je održao na ruskom jeziku.

- Briga me ko će šta da mi zamera ili neće. Smatrao sam prikladnim da deo izlaganja iznesem na ruskom, deo na srpskom i sam ću uvek odlučivati o tome. I razume se uvek, uz poštovanje činjenica da predstavljam Srbe i Srbiju. Što se tiče dana pobede, poštujemo dan Evrope, 9. maja slavimo Dan pobede nad fašizmom.

'IZUZETNO SAM POTRESEN' Predsednik Vučić pružio PODRŠKU Robertu Ficu, osvrnuo se na pretnje koje je dobio po SVOJ ŽIVOT, pa poručio iz Kotora: SLOBODA (1)

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik Srbije je zatim prokomentarisao stopu javnog duga.

- Danas je 47,8 odsto što je najmanje u regionu. Dogovor o slobodnom prometu radne snage ima pozitivan efekat. Imamo nedostatak radne snage. Moraćemo da uvozimo radnu snagu iz svih delova sveta u narednom periodu.

Vučić se osvrnuo i na pokušaj atentata na premijera Slovačke Roberta Fica, pa otkrio da ga je ta vest izuzetno potresla.

- Osim uobičajenog, želim da kažem da sam izuzetno potresen. Verujem da ću u danima pred nama dobiti dozvolu da ga posetim. Nadam se da će sve ovo da prevaziđe, on je borac, snažan lider u mentalnom smislu. Verujem da će mu to pomoći.

Predsednik je reagovao i na pretnje koje su mu bile upućene nakon ovog događaja.

- Oni koji su govorili da sam ja sledeći, sa njima se postupa u skladu sa zakonom. Ovaj što mi je pretio svaki dan je činio krivična dela. Da li je moguće da i ovakvih ima, 50 dela naređano...

'IZUZETNO SAM POTRESEN' Predsednik Vučić pružio PODRŠKU Robertu Ficu, osvrnuo se na pretnje koje je dobio po SVOJ ŽIVOT, pa poručio iz Kotora: SLOBODA (2)

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić je otkrio da veruje i u još brži rast naše zemlje u pogledu BDP-a.

- Naša je računica da pokušamo da stignemo do 100 milijardi BDP, kako stoje stvari, ako brže poprave rafineriju verujem da možemo da stignemo i do 3,8 stope rasta ove godine.

Predsednik Vučić se dotakao i rezolucije o takozvanom genocidu u Srebrenici.

- Iz Sarajeva mogu da prate šta hoće, da li ću da posustanem neću nikada, čak ni kada usvoje rezoluciju. Šta je smisao toga? To nije odavanje počasti žrtvama. Šta je cilj? Naplata ratne štete? Da li će ukinuti Republiku Srpsku, voleli bi ali neće.

- Mi nemamo ključne zemlje, poštujemo integritet svih zemalja sveta, za razliku od nekih ovde, kao i u regionu, kao i neke zapadne sile. Za nas su sve zemlje važne. Što se tiče broja, nisam analitičar, radimo svoje računice, jasno nam je od početka da nemamo šansu da pobedimo kolektivni Zapad i najmoćnije sile sveta posebno u nameštenom glasanju gde broje samo za i protiv, a ne uzdržane. Borimo se za čast i da postoji Republika Srpska. Pritisci velikih i moćnih Zapadnih sila su snažni na pojedine male zemlje i za sedam dana će biti nepovoljniji rezultat po nas nego što je danas. Zašto lažete da je reč o infividualnoj krivici, na to pitanje niko nema odgovor.Ovde je reč o političkoj deklaraciji i odluci, da se stavi žig na čelo jednog naroda. Ponosan sam na činjenicu da Srbija može uzdignute glave da se suprotstavi silama. Sloboda za nas nema cenu, slobodu štitimo i branimo.

'IZUZETNO SAM POTRESEN' Predsednik Vučić pružio PODRŠKU Robertu Ficu, osvrnuo se na pretnje koje je dobio po SVOJ ŽIVOT, pa poručio iz Kotora: SLOBODA (3)

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić se osvrnuo i na najave da će Crna Gora podržati sramnu rezoluciju o takozvanom genocidu u Srebrenici.

- Poštujemo Crnu Goru i to je odluka Crne Gore. Da li će Srbija da bude oduševljena ako Crna Gora podrži odluku o Srebrenici, naravno da neće. Samo nemojte da nas terate da podržimo to što nas bijete po glavi.

Predsednik je reagovao i na novi trik Prištine.

Vučić je istakao danas da je pismo tzv. kosovskih vlasti Savetu Evrope, u kojem obećavaju da će nacrt statuta ZSO uputiti Ustavnom sudu do kraja meseca, još jedan trik Prištine.

- Reč je o još jednom triku koji zajednički sprovode Aljbin Kurti i njegovi pomagači uključujući Geralda Knausa i druge lobiste - podvukao je on.

Vučić je dodao da Priština kaže da će uputiti svoj tekst nacrta statuta.

- Ko ste vi da dostavite svoj tekst. U Briselskom sporazumu jasno stoji da to treba da uradi srpski menadžment ili da to bude ono oko čega smo se barem konceptualno saglasili da bude EU. Reč je o triku pošto Englezi pritiskaju sve druge da prihvate članstvo Kosova u SE - dodao je on.

Vučić je dodao da se svakako ne radi o ozbiljnom pokušaju da se uradi bilo šta u provođenju sporazuma, čak i nacrta statuta koji je podnela EU. Na pitanje da prokomentariše zabranu ulaska na Kosovo patrijarhu Porfiriju, rekao je da je to dokaz kako poštuju ljudska prava.

- To što patrijarhu nisu dozvoli ulaz na Kosovo je dokaz kako poštuju ljudska prava i kandiduju se za SE. Primiću sutra patrijarha i vladike, pa ću sa njima razgovarati i o tome - rekao je on.

#Aleksandar Vučić

POVEZANE VESTI

Politika VUČIĆ U KOTORU NA SAMITU LIDERA ZAPADNOG BALKANA: Veoma smo entuzijastični - Svi će videti dobrobiti ovakvih dogovora!
Politika (UŽIVO) PREDSEDNIK VUČIĆ U KOTORU NA SAMITU LIDERA ZAPADNOG BALKANA: Očekujem dobar razgovor, nadam se da možemo da se približimo teškim i ozbiljnim r
Politika VUČIĆ DANAS U KOTORU: Samit lidera Zapadnog Balkana i EU pod sloganom 'Jedan region, zajednička vizija'
Politika 'OVO ĆE NAM POMOĆI DA SE PRIBLIŽIMO EVROPSKOJ UNIJI' Vučić iz Kotora: Veoma smo entuzijastični u vezi sa Planom rasta!
Politika 'VERUJEM DA I PRE ČLANSTVA U EU MOŽEMO DA OSTVARIMO VAŽNE REZULTATE' Predsednik Vučić poslao važnu poruku sa samita u Kotoru (FOTO)
Politika 'SRBIJA MOŽE UZDIGNUTE GLAVE DA SE SUPROTSTAVI SILAMA' Vučić o sramnoj REZOLUCIJI o Srebrenici: Ovde je reč o POLITIČKOJ deklaraciji i odluci, da se s
'IZUZETNO SAM POTRESEN' Predsednik Vučić pružio PODRŠKU Robertu Ficu, osvrnuo se na pretnje koje je dobio po SVOJ ŽIVOT, pa poručio iz Kotora: SLOBODA (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jonah Leffler

Last Updated:

Views: 5675

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jonah Leffler

Birthday: 1997-10-27

Address: 8987 Kieth Ports, Luettgenland, CT 54657-9808

Phone: +2611128251586

Job: Mining Supervisor

Hobby: Worldbuilding, Electronics, Amateur radio, Skiing, Cycling, Jogging, Taxidermy

Introduction: My name is Jonah Leffler, I am a determined, faithful, outstanding, inexpensive, cheerful, determined, smiling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.