Fire eksperters bud – det kommer dommen til at betyde for Trumps chancer (2024)

Fire USA-eksperter kommer med deres bud på, hvad Donald Trumps dom kommer til at betyde for valgkampen og udfaldet af præsidentvalget 5. november.

En enig jury fandt sent torsdag ekspræsident Donald Trump skyldig i at have dækket over bogføringen af såkaldte tys-tys-penge til p*rnostjernen Stormy Daniels.

Afgørelsen faldt ved en domstol i New York og betyder, at Donald Trump er den første amerikanske ekspræsident nogensinde til at blive dømt i en straffesag.

Det helt store spørgsmål er nu, hvad Donald Trumps dom kommer til at betyde for valgkampen og udfaldet af præsidentvalget 5. november.

Det kommer fire USA-eksperter her med deres bud på.

Lotte Mejlhede, TV 2s korrespondent i USA

Fire eksperters bud – det kommer dommen til at betyde for Trumps chancer (1)

Lotte Mejlhede kalder dommen historisk og er ikke i tvivl om, at den kommer til at påvirke den i forvejen ”meget intense valgkamp i USA”.

- Det bliver utrolig spændende at se i de næste dage og uger, siger hun.

Nu retter opmærksomheden sig især imod, hvordan midtervælgerne stiller sig til præsidentvalget, mener Lotte Mejlhede.

- Vil denne dom få nogen af dem til at fjerne sig fra Trump, eller vil de vurdere, at denne sag i sin alvor er så svag i forhold til de øvrige straffesager, at det ikke har nogen betydning? Det er det helt store spørgsmål herovre nu, siger hun.

Se ogsåStøtter vil vende Trump ryggen, siger korrespondent

Ifølge Lotte Mejlhede er fremtiden uvis for Donald Trump efter dommen i New York.

- Nu må vi se, om det kan få nogen til at vende ham ryggen – det kan måske også gøre det modsatte. Det er det, der er så specielt. I mange andre lande ville det virkelig være ødelæggende for en præsidentkandidat, hvis man får en straffedom på sig. Sådan har det ikke været i USA, siger TV 2s korrespondent.

Torsten Jansen, USA-kommentator:

Fire eksperters bud – det kommer dommen til at betyde for Trumps chancer (3)

En meningsmåling fra ABC News foretaget før domsafsigelsen viser, at 16 procent af Trumps støtter ville genoverveje støtten til ham, hvis han blev dømt.

4 procent svarer, at de ikke længere ville bakke op om Trump, mens 80 procent siger, at de fortsat ville støtte Trump, uanset om han blev dømt.

Ifølge USA-kommentator Torsten Jansen må fremtiden vise, hvor mange Trump-støtter der reelt støtter ham efter dommen.

- Det, man skal lægge mærke til, er, at Trumps forsvarere og alle de højreorienterede tv-stationer siger, at det ikke var en reel retssag, men en politisk motiveret sag styret af Det Hvide Hus og Joe Biden. I en i forvejen meget polariseret valgkamp er dommen med til at skrue varmen adskillige grader op, siger Torsten Jansen til TV 2.

Se ogsåDonald Trump kendt skyldig i alle 34 forhold

Fortællingen om, at demokraterne har brugt det juridiske system mod en politisk modstander vil givetvis have stor opbakning blandt Trumps kernetilhængere, men spørgsmålet er, hvordan de mere moderate republikanere er parate til at stemme på en dømt mand.

Dommen vil ifølge Torsten Jansen komme til at ligge som en sky over valgkampen, selvom det ventes, at Donald Trump vil anke afgørelsen – formentlig allerede senere i dag.

- Donald Trump kigger uanset ind i en virkelighed, hvor han enten bliver præsident eller risikerer at komme i spjældet. Fra nu af kæmper Trump med ryggen mod muren, siger USA-kommentatoren.

Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker:

Fire eksperters bud – det kommer dommen til at betyde for Trumps chancer (5)

Efter den historiske dom forventer Mirco Reimer-Elster, at Donald Trump vil miste en betydelig del af sine vælgere.

- Én ting er, at der er mistanke om, at han har gjort noget ulovligt, men nu er han faktisk dømt. Det store spørgsmål er nu, hvor stor en forskel det til syvende og sidst kommer til at gøre i en valgkamp, hvor den ene part er kendt skyldig i en lovovertrædelse, siger Mirco Reimer-Elster til TV 2.

Trods dommen skal Trump ikke frygte, at republikanerne vil fratage ham kandidaturet som partiets bud på at blive USA’s kommende præsident, siger USA-analytikeren.

- Toneangivende republikanske politikere har allerede været ude og sige, at det her en skandale, og at USA er en bananrepublik, og at sagen mod Trump aldrig burde være rejst.

Se ogsåBidens video med udfordring til Trump fører til historisk ændring i valgkampen i USA

Derfor vil Donald Trump med stor sandsynlighed blive nomineret som republikanernes præsidentkandidat op til valget 5. november, siger Mirco Reimer-Elster.

Strafudmålingen i tys tys-sagen finder sted 11. juli, mens nomineringen som republikanernes præsidentkandidat sker 15. juli.

- Fire dage inden han skal nomineres, får han altså at vide, om han skal betale en bøde eller potentielt skal i fængsel, siger Mirco Reimer-Elster.

Grunden til, at nomineringen finder sted netop 15. juli, er, fordi Trump har sagt, at han på andre datoer skal møde i retten i Florida på grund af sine andre retssager, fortæller USA-analytikeren.

Udover tys tys-sagen, som der faldt dom i torsdag, er Trump anklaget i tre andre sager.

Sofie Rud, USA-kommentator:

Fire eksperters bud – det kommer dommen til at betyde for Trumps chancer (7)

Efter torsdagens dom i New York er den amerikanske befolkning vågnet op til en ny virkelighed, mener Sofie Rud:

- Jeg tror ikke, at dommen i dag flytter på noget som helst hos de folk i Trumps kult, som allerede har beslu*ttet, at de vil stemme på ham. Jeg tror derimod, at det kan skubbe på noget internt i partiet. Hvor fedt er det at gå ud og sige, at de bakker en dømt kriminel op?

Alligevel har Sofie Rud – ligesom Mirco Reimer-Elster – svært ved at se et scenarie, hvor republikanerne vælger at nominere en anden kandidat til præsidentvalget.

- Men jeg kan måske se, at nogle af hans støtter i partiet ikke har lyst til at gå rundt ude i deres lokale politiske områder i delstaterne og bakke op om en dømt lovovertræder. Det, tror jeg muligvis, kan flytte noget. Det er trods alt det amerikanske retssystem, der har dømt ham, siger Sofie Rud til TV 2.

Se også- Vi betragtes ikke som mennesker, siger Stormy Daniels i ny dokumentar

USA-kommentatoren mener, at dommen må være ”verdens allerstørste appelsin i Biden-kampagnens turban”.

Ifølge Sofie Rud har Biden de seneste uger været udsat for en stigende kritik og tvivl om, hvorvidt 81-årige Biden overhovedet kan bestride posten som USA’s præsident.

- Nu får Biden mulighed for at kalde Trump en dømt forbryder i den første tv-debat mellem de to 27. juni, og det er klart, at Bidens folk kommer til at trampe rundt i alt, hvad de overhovedet kan, siger USA-kommentatoren.

Fire eksperters bud – det kommer dommen til at betyde for Trumps chancer (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 5800

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.